5 Ciri Menarik Rumah Nabi Muhammad di Mekah

Pelan Rumah Nabi Muhammad
Pelan Rumah Nabi Muhammad

Salam semua, perumahan di Malaysia ni ada tak yang ikut ciri-ciri rumah Nabi Muhammad? :) 

Hari ini nor nak kongsi ciri-ciri menarik rumah Nabi Muhammad di Mekah. Nor ada terjumpa pelan rumah Nabi Muhammad di internet.  Bila tengok pelan rumah Nabi Muhammad di Mekah, ada beberapa ciri yang menarik perhatian Nor.

5 ciri menarik rumah Nabi Muhammad di Mekah:

1. Bentuk seakan segiempat sama.
2. Ruang kerja yang besar.
3. Bilik tetamu yang lebih luas.
4. Bilik khas untuk solat.
5. Susunan bilik.


Bagi nor, ciri-ciri rumah ini sesuai untuk wanita yang bekerja dari rumah seperti nor :).  Nor suka bentuk segiempat, senang nak atur.  Memiliki ruang kerja yang besar.   Bilik anak-anak dan tetamu di bahagian depan, tempat kerja bahagian belakang.  'Privacy' tempat kerja terjaga.  Dan yang paling menarik lagi, ada bilik khas untuk solat dan berdekatan dengan bilik tidur.   Kedudukan yang amat strategik.

Pastinya banyak lagi ciri-ciri menarik rumah Nabi Muhammad.  Jom tiru... hehe...

Nak buat macam ni pun ok gak :)


rumah nabi bersama arah kiblat
Pelan bersama arah kiblat :)


Di bawah ni koleksi gambar-gambar rumah nabi yang nor jumpa dalam internet.

Tapak rumah nabi berdekatan dengan kaabah
Gambar dari pandangan atas kaabah
Tapak rumah nabi pandangan dekat keseluruhan
Tapak rumah nabi pandangan dekat
Tapak rumah nabi


Ok, jumpa lagi.

Wassalam.




Sumber:


Post berkaitan Nabi Muhammad di blog ini:
5 Ciri Menarik Rumah Nabi Muhammad di Mekah
Bekas dan Pemegang Celak Nabi Muhammad