Printer Dot Matrix di Malaysia

Salam semua :)
post kali ini mengenai jenis-jenis printer dot matrix di Malaysia. 

Printer dot matrix ini sebenarnya antara printer yang paling lama berada di pasaran.  Sebelum kehadiran inkjet, laser dan pelbagai lagi jenis printer.  Dot matrix mempunyai kelebihan tersendiri.  Kebolehannya untuk mencetak beberapa helaian kertas dalam 1 masa dan juga dakwatnya (ribbon) yang dapat lama bertahan.  Namun satu kekurangan yang sampai sekarang rasanya belum dapat diatasi printer dot matrix memang bunyinya dapat memecah suasana. 

Ada tak printer dot matrix yang senyap sahaja semasa membuat cetakan?  ;) 

Antara jenama-jenama printer yang pernah nor guna ialah printer dot matrix Panasonic dan Epson.  Selain daripada itu nor dapat senarai ini di lelong.com.my :)

Printer Dot Matrix Panasonic

Printer Dot Matrix Panasonic

Ini antara jenama printer yang masih ada dari dulu hingga sekarang.  Dulu nor pernah juga guna printer ini.  Masa tu belum ada lagi printer inkjet di rumah.  Masa tu kerja-kerja biasa pun guna printer ini.  Warna hitam putih :)


Printer Dot Matrix Epson

Printer Dot Matrix Epson
Printer Dot Matrix Epson


Ini jenama printer yang nor guna sekarang untuk mencetak borang poslaju.  Borang poslaju yang boleh kita ambil di kaunter poslaju.  Nor cari printer dot matrix di tempat nor.  Masa tu nor nak yang boleh sambung dengan usb dan boleh mencetak kertas saiz a4.  Nor dapat printer ini.  Kelebihan printer Epson ini juga boleh mencetak kertas yang bersambung-sambung (continuous paper).  Borang poslaju bersambung-sambung... memang banyak membantu nor.  Terbaik.


Printer Dot Matrix OKI


Printer Dot Matrix OKI
Printer Dot Matrix OKI

Jenama printer ini nor jumpa di lelong.com.my.  Boleh juga mencetak kertas bersambung-sambung, guna usb dan boleh mencetak kertas saiz a4.  Apa yang menarik perhatian nor, printer ini boleh masuk kertas menggunakan 3 cara.  Setahu nor ada 2 cara sahaja. Teringin juga nak tahu macam mana hasilnya. :)

Ok setakat ini dahulu.

Semoga bermanfaat :)